Use this speed calculator to easily calculate the average speed, distance travelled and the trip duration of a vehicle: car, bus, train, bike, motorcycle, plane etc. Works with miles, feet, kilometers, meters, etc.. Show Quick navigation: - Speed, Distance & Time Calculation
- Average Speed formula
- Distance formula
- Duration (Time) formula
- How to calculate the average speed of a car?
## Speed, Distance & Time CalculationIn order to use the above speed, distance & time calculator, or do such math on your own, you will need to know two out of three metrics: speed, distance, time. You will need to convert the metrics to the same time and distance units, e.g. miles, kilometers, meters, yards, feet, and hours, minutes or seconds. For example, if you have speed in mph (miles per hour), time should also be in hours. If you have distance in kilometers, then speed should also be in km/h (kilometers per hour). The unit of the result will depend on the units you input, but our speed calculator will conveniently display additional units where appropriate. ## Average Speed formulaThe formula for average speed, also called average velocity in physics and engineering, is:
where v is the velocity, d is the distance, and t is the time, so you can read it as Example: If you took a plane from New York to Los Angeles and the flight was 5 hours of air time, what was the speed of the plane, given that the flight path was 2450 miles? The answer is 2450 / 5 = 490 mph (miles per hour) average speed. If you want the result in km/h, you can convert from miles to km to get 788.58 km/h. ## Distance formulaThe formula for distance, if you know time (duration) and the average speed, is:
where v is the velocity (average speed), t is the time and d is distance, so you can read it as Example: If a truck travelled at an average speed of 80 km per hour for 4 hours, how many miles did it cover in that time? To find the miles covered, first, calculate 80 * 4 = 320 km, then convert km to miles by dividing by 1.6093 or by using our km to miles converter to get the answer: 198.84 miles. ## Duration (Time) formulaThe time, or more precisely, the duration of the trip, can be calculated knowing the distance and the average speed using the formula:
where d is the distance travelled, v is the speed (velocity) and t is the time, so you can read it as Example: If a train can travel 500 miles with an average speed of 50 miles per hour, how long it would take it to complete a 500-mile route? To find the answer, use the formula and substitute the values, resulting in 500 / 50 = 10 hours. ## How to calculate the average speed of a car?Say you travelled a certain distance with a car or another vehicle and you want to calculate what its average speed was. The easiest way to do that would be by using the calculator above, but if you prefer, you can also do the math yourself. Either way, you need to know the distance to a satisfactory approximation, for which you can use a map (e.g. Google Maps) to measure the distance from point to point. Make sure you measure closely to the path you took, and not via a straight line, unless you travelled by air in which case that would be a good approximation. Of course, having a GPS reading of the distance would be more precise. Then you need to know the travel time. Make sure you subtract any rests or stops you made from the total trip duration. If the total distance travelled was 500 miles and the time it took you was 5 hours, then your average speed was 500 / 5 = 100 miles per hour (mph). If the distance was 300 kilometers and it took you 5 hours to cover it, your speed was 300 / 5 = 60 km/h (kilometers per hour). |